loadingimg

Wczytuję dane...
poprzedni powrót do poprzedniej strony następny
Zdrowa żywność - eko-zdrowie.pl

Olej kokosowy tłoczony na zimno - surowy BIO 225ml - Agrilife

Produkt dostępny!
średnia: 4.0  ocen: 6

Realizacja zamówienia: 1-5 dni

Producent: Agrilife

Cena:25,50 PLN
  • Opis produktu

Pojemność: 225ml

Olej kokosowy tłoczony na zimno (surowy), nierafinowany.

Olej produkowany metodami naturalnymi: wyciskany na zimno ze świeżego orzecha kokosowego i filtrowany w procesie wirowania. Postać stałą przyjmuje w temperaturze poniżej 25°C.

Olej kokosowy wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. W kuchni ceniony jest jego aromat i smak, a także duża odporność na wysoką temperaturę. Punk dymienia bowiem to co najmniej 198°C. W kosmetyce wykorzystywany jest do nawilżania skóry, masażu, ochrony przed słońcem oraz pielęgnacji włosów.

Olej kokosowy zawiera 48% kwasu laurynowego, kwasu o średniej długości łańcucha, który występuje też w dużych ilościach w ludzkim mleku. Zwiększa odporność niemowląt na infekcje i choroby. Ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne. Kwas laurynowy w organizmie człowieka przemienia się w monolaurin, który rozpuszcza lipidy w otoczce wirusów, powodując ich rozpad. Zwalcza też wiele bakterii.

Zwolennicy unikania oleju kokosowego podkreślają fakt, że składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Jednakże dotychczas badano dokładniej tylko olej kokosowy częściowo uwodorniony, który ma całkowicie zmienione właściwości chemiczne w porównaniu do oleju nie poddanego takiej obróbce. Proces uwodornienia powoduje powstawanie tłuszczów trans (utwardzonych tłuszczów roślinnych), niszczy dobre kwasy tłuszczowe, antyutleniacze i inne pozytywne składniki obecne w oleju surowym.

Kontrargumentem natomiast jest fakt, ze nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe są złe dla zdrowia. Jak wskazano wyżej, podstawowy kwas tłuszczowy w oleju kokosowym to kwas laurynowy. Podnosi on poziom cholesterolu we krwi poprzez zwiększenie ilości lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL), która występuje w znaczących ilościach także w ludzkim mleku. Uważa się, że HDL powoduje bardziej korzystny profil cholesterolu.


Badania ciągle trwają. Jednak nawet najwięksi sceptycy przyznają obecnie, że niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym sa bezpieczne dla zdrowia. Na pewno olej kokosowy jest najzdrowszym i najlepszym tłuszczem w sytuacji, gdy w kuchni potrzebny jest tłuszcz stały.

Zastosowanie oleju kokosowego jest wielorakie. W kuchni zachwyca delikatnym orzechowo-waniliowym aromatem. Jest łagodniejszy i o pełniejszym smaku od masła, słodszy i lżejszy niż smalec, i nie zawiera ani krzty goryczy często obecnej w oliwie. Bardzo dobrze sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach.


Jednym z klasycznych przykładów zastosowania oleju kokosowego to czekoladowa polewa do lodów - ma bogaty, orzechowy smak i błyskawicznie zastyga po nałożeniu.

Olej kokosowy wykorzystywany jest powszechnie także jako kosmetyk do nawilżania skóry i włosów. Nadaje się wyśmienicie do zwalczania łupieżu i wszy.

Ciekawe linki:

artykuł o wpływie kokosa na wirusa HIV (jęz. polski)
strona poświęcona w całości olejowi kokosowemu (jęz. angielski)

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...

Olej kokosowy zimnotłoczony 200g / Efavit

 

Olej sezamowy 250ml / Vitacorn

 

 

 
Zdrowa żywność - eko-zdrowie.plZdrowa żywność - eko-zdrowie.pl
Produkt dostępny!
14,50 PLN
Produkt dostępny!
15,90 PLN
Dodaj: szt.
do koszyka
Dodaj: szt.
do koszyka