Dietę jabłkową można spotkać w dwóch wariantach:

Wariant I – jest to ścisła dieta jabłkowa, która trwa trzy dni i składa się wyłącznie z jabłek, dlatego nie można jej dłużej stosować.

Wariant II – podstawę diety stanowią jabłka, lecz można wzbogacić posiłki o inne produkty. W tym wariancie dieta jabłkowa powinna trwać maksymalnie 5-7 dni. Dzienna kaloryczność przyjmowanych posiłków nie może przekraczać 1000 kcal.

O czym warto pamiętać:

  • przed rozpoczęciem diety warto jest skonsultować się z lekarzem, czy stan zdrowia pozwala na wprowadzenie tak restrykcyjnej diety
  • pij każdego dnia minimum 2 litry niegazowanej wody lub ziołowych bądź owocowych herbatek, kawę lub herbatę pij tylko raz dziennie – odwadniają organizm
  • w trakcie stosowania diety mogą pojawić się wypryski, będące efektem oczyszczania się organizmu
  • po zakończeniu diety jabłkowej, utrzymuj dietę niskokaloryczną
  • podczas stosowania diety wysypiaj się
  • ogranicz wysiłek fizyczny w czasie diety ze względu na niską kaloryczność diety
  • jedz jabłka ze skórką – to w niej lub tuż pod nią znajduje się najwięcej składników odżywczych
  • unikaj soli, za to stosuj wiele świeżych ziół
  • ogranicz spożywanie tłuszczy
  • przynajmniej na czas diety zrezygnuj ze słodzenia napojów i potraw, a do surówek dodawaj oliwę z pierwszego tłoczenia
  • wyeliminuj wszelkie tuczące produkty, takie jak: tłuste i ciężkie dania, nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, białe pieczywo (należy spożywać tylko pieczywo razowe w małych ilościach), fast foody, słodycze oraz słodzone napoje.
  •  

Ogólna zasada diety jabłkowej nie polega na tym, aby jeść wyłącznie jabłka, ale aby jabłka wprowadzić do wszystkich posiłków dnia. Dania muszą być lekkie i dość niskokaloryczne. Jabłka można łączyć z ryżem, chudym nabiałem, pełnoziarnistym pieczywem, warzywami i innymi owocami. Jedną z zasad diety jabłkowej jest codzienne picie na czczo wody z octem jabłkowym. Mikstura ta ma przyspieszyć metabolizm, a tym samym zintensyfikować spadek masy ciała. Czy jednak „dieta 7 kg w tydzień” jest w ogóle realna, a przede wszystkim zdrowa?

Dieta jabłkowa, jadłospis.

Jabłka należą do najsmaczniejszych, a zarazem najtańszych polskich owoców. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.

Przykładowy jadłospis – wariant I (bardzo restrykcyjny):

  • dzień pierwszy: jabłka w dowolnej ilości, 3-4 szklanki naparu z mięty lub rumianku, woda mineralna w dowolnej ilości
  • dzień drugi: jabłka i picie wody w dowolnej ilości
  • dzień trzeci: jabłka i woda mineralna w dowolnej ilości
  •  

Przykładowy jadłospis – wariant II (mniej restrykcyjny):

Śniadanie (ok. 200 kcal)

  • 2 kromki chrupkiego pieczywa cienko posmaruj masłem i miodem
  • jogurt naturalny wymieszaj z 2 łyżkami kiełków soi
  • do picia przygotuj szklankę soku z jabłek oraz herbatę lub kawę z mlekiem

Drugie śniadanie (140 kcal)

  • 1 jabłko wraz ze szklanką soku z warzyw

Obiad (263 kcal)

  • dwie łyżki ugotowanego, brązowego ryżu wymieszaj ze startym jabłkiem i kilkoma pokrojonymi śliwkami. Przypraw to cynamonem i 2 łyżkami oliwy. Możesz dodać także jogurt naturalny.
  • Podwieczorek (164 kcal)
  • kromka chleba pełnoziarnistego z 2 łyżkami chudego twarożku, kiełkami soi oraz 1 jabłko pokrojone na plasterki
  • lub 1 jabłko (upieczone), kawa albo herbata

Kolacja (212 kcal)

  • 1 jabłko oraz 2 sadzone jajka smażone na patelni bez tłuszczu do tego łyżka gotowanego szpinaku

Dzień 2 może wyglądać podobnie, choć warto pamiętać o tym, iż wiele zależy od naszej kulinarnej inwencji. Po zakończeniu diety jabłkowej należy wprowadzić do jadłospisu lekkostrawne potrawy, by uniknąć problemów żołądkowych oraz niepożądanego efektu jo-jo.